Paylaş |
|
Tweet |
Yüksek topuk ve dar ayakkabı giyenlerde tırnak batması vakasının yüksek olduğunu belirten el ayak bakım uzmanı ve uzman eczacı Firdevs Korkmaz Akova, “Toplumun yüzde 60’ının ayak tırnakları bakımsız. Özellikle yüksek topuk ve dar ayakkabı, çorap giyenlerde tırnak batması oranı yüzde 60’larda.” dedi.
Toplumun önemsenmeyen gizli hastalıklarının başında tırnak batmasının geldiği belirtildi. Özellikle ayak başparmaklarında tırnak yatağında oluşan bozulmaların tırnak batmalarına sebep olduğu, bunun da yaşam kalitesini olumsuz etkilediği ifade edildi. Ecz. Akova, tırnak batmasının dikkate alınması ve tedavisi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu dile getirdi. Önemsenmeyen tırnak batması vakalarında ayakta oluşan enfeksiyonun diğer hastalıkları tetiklediğine dikkat çeken Akova, “Tırnak batmaları önemsenmediği için toplumun yarıdan fazlasında ayak sağlığı sorunu var. Özellikle şeker hastalarında tırnak batması vakalarının önemsenmemesi halinde oluşabilecek enfeksiyon, parmak ve ayakta kangrene neden olabilmekte.” dedi.
‘DAR ÇORAP VE AYAK TERLEMESİ AYAKTA HASTALIK SEBEBİ’
Tırnak batması vakalarına genellikle ucu dar, yüksek topuklu ayakkabının yanısıra ayağı sıkan çorapların giyilmesinin de sebep olduğuna vurgu yapan Firdevs Akova, “Ayakta terleme, ucu dar sivri ayakkabıların ve dar çorapların uzun süre kullanılması, tırnak batmalarının sebeplerinden birisi. Ayrıca aşırı kilo ve hamililekte alınan kilolar da tırnak batması vakalarına neden olmakta. Tedavisi mümkün olan bu rahatsızlıktan kurtulmak için vatandaşlarımızın bir uzman cildiye hekimine muayene olmalarını, tedavilerini destekleyici olarak da uzman el ayak bakım merkezlerine gitmeleri tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
‘TIRNAK KESİMİNİ BİLMİYORUZ’
Tırnak bakımı kadar kesimin de önem taşıdığını sözlerine ekleyen Ecz. Akova, “Maalesef doğru tırnak kesimini bilmiyoruz. Tırnakları derin kestiğimiz için sonradan çıkan tırnak ete gömülmekte. Doğru tırnak kesiminde, tırnak ile parmak eti aynı hizada olmalı. Yanlış yapılan manikür ve pedikürler de el ve ayak parmaklarında tırnak batması gibi problemlere kapı açıyor.” dedi.
deneme